Соус - це простий і швидкий спосіб перетворити будь-яку страву або закуску до м'яса, птиці або риби. Він може бути гострим або ніжним, пряним, кисло-солодким або з приємною гіркуватістю.
Сьогодні можна нарахувати тисячі різноманітних рецептів соусів, які використовуються для приготування простих або складних страв. Звичайно, далеко не всі варіації поєднуються з тими чи іншими продуктами. І важливо продумати комбінацію, яка б порушила смакові рецептори навіть самих вибагливих гурманів.
Давайте дізнаємося, на які види діляться соуси і як підібрати правильний варіант до тих чи інших продуктів.
Види і склад соусів
Соуси мають рідку або пюреобразную консистенцію і використовуються для заправки, маринаду, смаження і випікання. Склад залежить від рецептури, основними компонентами можуть бути:
- молочні продукти: сметана, молоко, вершки;
- томати;
- часник;
- ароматні трави: чебрець, розмарин, кріп і т.д .;
- рослинна олія;
- оцет;
- сік цитрусових;
- дижонская гірчиця;
- сир;
- спеції.
Уже до основи можна додавати різноманітні овочі, фарш, гриби, ягоди і багато іншого.
Неможливо перелічити всі рецепти соусів, але ми зібрали найпопулярніші варіанти:
- кетчуп;
- сацебелі;
- терияки;
- сирний;
- часниковий;
- песто;
- айоли;
- барбекю;
- чилі;
- каррі;
- грибний;
- болоньєзе.
Вибір соусів для різних страв
Перед тим, як подати обід або вечерю, запам'ятайте просте правило: холодні соуси подаються до холодних страв, а гарячі, відповідно, - до гарячим. А ось вже в залежності від конкретного рецепту можна підбирати підходящі варіанти заправок:
- Для м'яса вибирайте кетчуп Торчин Чилі або Шашличний, цитрусовий соус, бешамель, болоньєзе або грибний.
- До риби підходять соуси на основі майонезу: айоли, тартар.
- Овочі заграють по-новому зі сметанно-часниковим, сирним або грибним соусом.
- Заправку в салат готують на основі рослинної олії, лимонного соку, гірчиці, меду, соєвого соусу.
Соус, як обов'язковий інгредієнт страв
Багато складні або прості страви потребують соусі, як в основному інгредієнті, який присутній в класичному рецепті і не може бути замінений чимось іншим. Іноді він навіть є «зірковим гостем» і головною родзинкою на тарілці. Наприклад, без соусу вам не приготувати:
- Піцу. Оскільки блюдо готується в десятках різних варіацій, соус для піци може бути: вершковим, томатним, грибним і т.д. Але основний варіант, звичайно, томатний.
- Лазанью. У класичну її варіацію входять відразу два соуси - томатний болоньєзе і білий бешамель.
- Салат Цезар. Рецепт соусу для нього складається з майонезу, анчоусів, перцю, солі і лимонного соку. Саме така заправка надає салату оригінальний смак.
Соус способен преобразить любое, даже слегка неудавшееся блюдо. Главное – правильно подобрать его к тем или иным продуктам и добиться идеального сочетания вкусов.