Для будь-якої страви смачні соуси

Соус - це простий і швидкий спосіб перетворити будь-яку страву або закуску до м'яса, птиці або риби. Він може бути гострим або ніжним, пряним, кисло-солодким або з приємною гіркуватістю.

Сьогодні можна нарахувати тисячі різноманітних рецептів соусів, які використовуються для приготування простих або складних страв. Звичайно, далеко не всі варіації поєднуються з тими чи іншими продуктами. І важливо продумати комбінацію, яка б порушила смакові рецептори навіть самих вибагливих гурманів.

Давайте дізнаємося, на які види діляться соуси і як підібрати правильний варіант до тих чи інших продуктів.

Види і склад соусів

Соуси мають рідку або пюреобразную консистенцію і використовуються для заправки, маринаду, смаження і випікання. Склад залежить від рецептури, основними компонентами можуть бути:

  • молочні продукти: сметана, молоко, вершки;
  • томати;
  • часник;
  • ароматні трави: чебрець, розмарин, кріп і т.д .;
  • рослинна олія;
  • оцет;
  • сік цитрусових;
  • дижонская гірчиця;
  • сир;
  • спеції.

Уже до основи можна додавати різноманітні овочі, фарш, гриби, ягоди і багато іншого.

Неможливо перелічити всі рецепти соусів, але ми зібрали найпопулярніші варіанти:

  • кетчуп;
  • сацебелі;
  • терияки;
  • сирний;
  • часниковий;
  • песто;
  • айоли;
  • барбекю;
  • чилі;
  • каррі;
  • грибний;
  • болоньєзе.

Вибір соусів для різних страв

Перед тим, як подати обід або вечерю, запам'ятайте просте правило: холодні соуси подаються до холодних страв, а гарячі, відповідно, - до гарячим. А ось вже в залежності від конкретного рецепту можна підбирати підходящі варіанти заправок:

  • Для м'яса вибирайте кетчуп Торчин Чилі або Шашличний, цитрусовий соус, бешамель, болоньєзе або грибний.
  • До риби підходять соуси на основі майонезу: айоли, тартар.
  • Овочі заграють по-новому зі сметанно-часниковим, сирним або грибним соусом.
  • Заправку в салат готують на основі рослинної олії, лимонного соку, гірчиці, меду, соєвого соусу.

Соус, як обов'язковий інгредієнт страв

Багато складні або прості страви потребують соусі, як в основному інгредієнті, який присутній в класичному рецепті і не може бути замінений чимось іншим. Іноді він навіть є «зірковим гостем» і головною родзинкою на тарілці. Наприклад, без соусу вам не приготувати:

  • Піцу. Оскільки блюдо готується в десятках різних варіацій, соус для піци може бути: вершковим, томатним, грибним і т.д. Але основний варіант, звичайно, томатний.
  • Лазанью. У класичну її варіацію входять відразу два соуси - томатний болоньєзе і білий бешамель.
  • Салат Цезар. Рецепт соусу для нього складається з майонезу, анчоусів, перцю, солі і лимонного соку. Саме така заправка надає салату оригінальний смак.

Соус способен преобразить любое, даже слегка неудавшееся блюдо. Главное – правильно подобрать его к тем или иным продуктам и добиться идеального сочетания вкусов.

https://konotop.in.ua/novosti