На Сумщині продають небезпечні фальсифіковані ковбаси

Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області повідомило про виявлення ковбасних виробів з невідповідністю маркування в деяких магазинах мережі «Продуктові хатка» в Сумах.

Госпродпотребслужба звернулися з офіційним запитом до Головного управління в Хмельницькій області з проханням підтвердити функціонування підприємств з виробництва м’ясної продукції, зазначених на маркуванні ковбас.

В результаті отримали офіційне повідомлення, що ПП В.В. Співак (Виробництво вказано за адресою: вул. Північна, с. Сл. Рахнівська, Дунаєвецький р-н), ФОП Рожевий (пров. Франка., Г. Дунаївці, Дунаєвецький р-н) як м’ясопереробні підприємства не функціонують з 2018 року. ФОП Шатурський В.Є. (Вул. Франка, 32, с. Довжок, Кам’янець – Подільський р-н, Хмельницька область) не зареєстрований на території області. ФОП Катеринюк С.В. (Адреса потужності: вул. Л. Українки, 11 с. Подоляни, Кам’янець – Подільський р-н) призупинив господарську діяльність з 07.11.2019 року.

За даними Держпродспоживслужби, ковбасні вироби зазначених виробників можуть бути фальсифікованими і нести загрозу життю або здоров’ю людини, так як при здійсненні провадження відсутній будь-який контроль з безпеки харчових продуктів.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області готуються матеріали для передачі в правоохоронні органи для вжиття заходів реагування щодо виявлення ряду порушень маркування ковбасних виробів і реалізації ковбасних виробів від виробників, які не здійснюють даний вид господарської діяльності.

Покупцям при виборі ковбасних виробів рекомендують звертати увагу на дату виробництва, яка повинна бути вказана на етикетці або вибита на кліпсі механічним способом або на окремому термочеків, який наноситься поверх інформаційної етикетки. Шрифт повинен бути чітким, нерозмиті, що не дрібним, вказувати виробника з адресою розташування потужності, вказувати основний склад змісту продукту і допоміжних речовин в процентах.

Якщо Ви виявили невідповідність маркування або будь-яке інше порушення гігієнічних вимог щодо поводження або реалізації харчових продуктів, просять звертатися безпосередньо або письмово в Держпродспоживслужбу, це буде служити підставою для проведення позапланового заходу.