Епідемія ботулізму! Держпродспоживслужба радить утриматись від в'яленої риби

Спеціалісти Держпродспоживслужби продовжують розслідування випадків ботулізму серед населення, які ймовірно пов’язані із вживанням в’яленої риби промислового виробництва, придбаної у торговельній мережі.

Слід зазначити, що в м. Києві з 29 травня 2017 року введена тимчасова заборона на реалізацію зазначеної рибної продукції.

Спалахи ботулізму зафіксовані також у Херсоні. У зв'язку з цим повідомлено супермаркети, оптові бази, агропродовольчі ринки тощо про випадки захворювання на ботулізм у м. Київ та м. Херсон, пов’язаних з вживанням у їжу риби, придбаної у супермаркетах.

Держпродспоживслужба рекомендує громадянам тимчасово утриматись від вживання в їжу в’яленої риби виробництва ФОП Меркулов А.В. та ТОВ «ЧУДО-ЮДО» міста Світловодськ Кіровоградської області. У разі придбання у торговельних мережах в’яленої риби зазначених вище виробників повернути цю продукцію до місця продажу.

На підприємстві, з продукцією якого постраждалі пов’язують своє захворювання, розпочали проведення санітарно-епідеміологічного обстеження (розслідування). Підприємство ФОП Меркулов А.В. призупинило виробництво до закінчення розслідування.

Зразки продукції підприємства-виробника направлено для дослідження на визначення наявності та типу ботулотоксину.Наразі за результатами проведеної перевірки здійснюються заходи з відкликання виробником продукції, яка може бути потенційним джерелом інфекції.

Перші ознаки ботулізму

У більшості випадків ознаки ботулізму з'являються через 4-8 годин, але іноді – і через 7-10 днів, після вживання заражених харчових продуктів.

До ранніх ознак ботулізму відносяться , запаморочення, блідість шкіри, сухість у роті, блювота , здуття живота, порушення травлення, затуманення зору. Ці симптоми викликані токсинами, які виробляє бактерія – збудник ботулізму. Перебіг хвороби проявляється такими симптомами:

- м'язова слабкість, параліч ;

- порушення дихання – воно стає частим і поверхневим ;

- прискорене серцебиття, підвищення кров'яного тиску ;

- порушення рухів язиком;

- порушення міміки, викликане ураженням лицьового нерва;

- затримка сечовипускання.

Лікування ботулізму

Людину з підозрою на ботулізм потрібно терміново госпіталізувати. У перші дні лікування ефективною є сироватка від ботулізму. Вона нейтралізує циркуляцію у крові ботулотоксину.

З метою попередження харчових отруєнь треба:

- не брати в дорогу та на відпочинок продуктів, що швидко псуються;

- швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватися термінів їх реалізації;

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим обробним інвентарем;

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювота, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.