Джерелом інфекції, що привела до масового отруєння, став працівник кухні в школі №3?

Про це пише прес-служба Державної установи "Сумський обласний лабораторний центр"

В повідомленні йдеться, що починаючи з 7 квітня, серед учнів Конотопської загальноосвітньої школи №3 почали реєструватися випадки харчового отруєння. Станом на 11.04.2017р. захворіло 63 особи, з них 58 школярів та 5 дорослих. Всього госпіталізовано 5 осіб, 58 – знаходиться на амбулаторному лікуванні. Хворим виставлено діагноз: Харчове отруєння бактеріальної етіології У захворілих відмічалися загальна слабкість, нудота, блювота, підвищення температури тіла, у частини захворілих – додатково біль в животі. У більшості випадків перебіг захворювання має легку форму.

В осередку захворювання працювали спеціалісти управлінь, служб та відомств обласного та районного рівнів. Проведено позачергове засідання Конотопської міської надзвичайної протиепідемічної комісії та розроблений план заходів щодо локалізації та ліквідації осередку  у даному навчальному закладі.

За участю Конотопського міськрайонного відділу ДУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України», Конотопського міжрайонного управління Держпродспоживслужби у Сумській області, Конотопської центральної районної лікарні, відділу освіти в районі організовано проведення протиепідемічних та профілактичних заходів, спрямованих на недопущення подальшого ускладнення епідемічної ситуації.    

Переважна більшість захворілих була виявлена при активному медичному огляді педіатрами та дільничними лікарями у школі та вдома. 

За лабораторними даними від людей, сировини та готових страв в їдальні виділяється патогенний стафілокок, а також бактерії групи кишкової палички. 

Епідеміологічно не можна виключити, як фактори інфікування, готові страви, які   вживали захворілі  на сніданок у їдальні школи. Причини, які сприяли спалаху – наявність джерел інфекції – бактеріоносія (кухпрацівник), порушення вимог санітарного законодавства при організації харчування дітей, що не виключає вторинного бактеріального забруднення готової продукції, створення умов для розмноження збудника. 

У лЛабораторному центрі зазначають, що минулого тижня також було зареєстровано 3 випадки гострих кишкових інфекцій у  загальноосвітній школі с. Бочечки Конотопського району.